Στ' Άη Μάμα τη Χάρη


Με αφορμή έναν "ασυνήθιστο εσπερινό" αρχίζει η συγγραφή του βιβλίου. Ο εσπερινός γίνεται στα ερείπια του μικρού ναού του Αγίου Μάμαντος στο χωριό Ξυλιάτος. Ο ναός έχει καεί εξολοκλήρου και καταβάλλονται προσπάθειες για ανοικοδόμησή του, η οποία επιτελείται μέσα σε έναν περίπου χρόνο.Η συγγραφέας συμβαδίζει βήμα προς βήμα στο έργο αυτό, περιγράφοντας παράλληλα την τοποθεσία, τους κατοίκους, τη ζωή τους. Στο βιβλίο ζωντανεύουν θρύλοι, παραδόσεις, έθιμα, ιστορικές μνήμες και άλλα.

Μια συγκλονιστική αφήγηση σχετικά με τον αγώνα της ΕΟΚΑ, δίνει ο κύριος Νίκος Κόσης, τότε Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, σε συνέντευξη που είχε την καλωσύνη να παραχωρήσει στη συγγραφέα. Ο κύριος Κόσης υπήρξε τομεάρχης της ΕΟΚΑ κατά τη διάρκεια του Απελευθερωτικού Αγώνα 1955-1959. Ένα μικρό απόσπασμα από τη διήγησή του είναι δραματικά συγκλονηστικό:

"Στην περιοχή εκείνη είχαμε ένα κρησφύγετο... οι Άγγλοι είχαν μια πληροφορία ότι βρισκόμουν στην περιοχή... και έστειλαν 5,000 στρατό και περικύκλωσαν την περιοχή... Εγώ ήμουν τότε στο Αργάκι του Μόρφου. Έφυγα από εκεί βράδι, περπάτησα μέσα από τους αγρούς και πήγα στην ομάδα του Ξυλιάτου-Αγίας Μαρίνας, που είχαμεν εκεί το κρησφύγετο και υπήρχαν μέσα πέντε καταζητούμενοι... τους πήρα να βγούμε έξω από τον κλοιό. Ήταν χειμώνας και έβρεχε. Στο δρόμο μας... συναντήσαμε στρατοπεδευμένους Άγγλους σε διάφορα σημεία, διότι... είχαν περικυκλώσει όλη την περιοχή. Αλλά επειδή εμείς εγνωρίζαμε τα μονοπάτια και τους τόπους εξεπεράσαμε τον κίνδυνο.

Το βιβλίο πωλείται από την εκκλησιαστική επιτροπή Αγίου Μάμα, Ξυλιάτου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | 100 Web Hosting